Jul på olika villkor!

Igår och idag har jag återvänt till mitt gamla arbete som socialarbetare i Frälsningsarmén. Jag var extrainkallad för att hjälpa till med "julutdelningen".  

Vid julutdelningen får de som ansökt om hjälp, presentkort på ICA så man kan handla lite julmat. Om det finns barn i familjen så får man också en kasse med några julklappar. Det är en kvinna som helt ideellt hjälper Frälsningsarmén att leta upp "julfaddrar". Fadderfamiljen får veta hur familjen "xx" ser ut då det gäller antal barn, kön och ålder och de kommer sedan och lämnar in en kasse med färdiga paket som vi får förmedla till familjen "xx". Det ligger ett fantastiskt arbete bakom detta och vi är så tacksamma till Helena som hjälpt oss med det här under många år. Fadderfamiljerna är så glada när de lämnar sina kassar och flera har sagt att detta är de roligaste julklapparna att köpa.

De hjälpsökande familjerna kan också få välja bland skänkta kläder och leksaker. Vi bjuder på gröt, skinksmörgås och kaffe så man sitter ner en stund i samtal kring borden. Vi har utdelningen inne i vår kyrksal och många blir så andäktiga och påtagligt gripna av att få komma in i det vackra kyrkorummet som är upplyst av levande ljus.

 

Det är en förmån att få vara med. Det är för mig 4 år sedan sist och en hel del har hänt. Många kände jag igen. Det var roligt att mötas igen, men sorgligt att se att man ännu inte kommit ur sin svåra belägenhet.

Jag har mött mycket av ensamhet, sorg och oro inför julen. Oro över att inte kunna ge barnen en fin jul. Ensamhet då man inte har släkt eller vänner att fira tillsammans med. Sorg för kära som man mist under året. Dock har alla visat en stor tacksamhet över de gåvor man fått ta emot. 

Den tacksamhet får vi sända vidare till alla de som med varmt hjärta givit pengar i vår julgryta och allt annat som vi fått förmedla.

Jag försökte i tanken reflektera lite vad som blivit annorlunda på dessa 4 år. Det var fler som fick hjälp c:a 170 familjer. Det var som tidigare många ensamstående med barn, men det var betydligt fler invandrarfamiljer nu. Förr var det mycket ovanligt att det kom muslimska familjer, men nu var det en hel del.

Det mest märkbara var när vi talade om deras svåra ekonomiska situation hur många som fått svårigheter pga att det inte fungerat med Försäkringskassan. Förr talade man ofta om ett dåligt bemötande från soc., men nu var det F-kassan. En ensamstående mamma berättade om hur hon efter att ha arbetat som vårdare 30 år inom kommunen blivit svårt sjuk och drabbats av flera svåra sjukdomar, varav en var cancer. Försäkringskassan godtog inte läkarintygen så visade på flera diagnoser utan de skulle utreda innan de kunde ge fortsatt bidrag. Utredningen har nu tagit 3 månader och hon hade inte fått pengar och inte kunnat betala hyran, nu hade vräkningshotet kommit från fogden. Ja detta var bara en tragisk berättelse, men det fanns många liknande. 

En ung mamma berättar om sin svårighet att komma ur sin dyra lägenhet. Hyresrätten är på 4 rum och kostar 10,300:-! Som ensamtående mamma till 3 barn och ett arbete som är som timvikarie klarar hon inte hyran, men soc. bidrar för att hon ska kunna klara sig. Hon vill klara sig utan förjningsstöd och hon skulle göra det om hon kunde få en lägenhet som var mindre och kostade betydligt mindre. Hon kan inte söka någon hyresrätt hos något annat bolag då hon har försörjningsstöd som komplettering. Det blir alltså ett moment 22. Hon kommer inte loss. Det är jobbigt för henne och dyrt för skattebetalarna. Detta är bara ett par exempel på då det sk sociala skyddsnätet fungerar mycket dåligt. 

Jag la också märke till att ganska många var tandlösa!! Så var det inte förr. Då var det bara gamla missbrukare som saknade tänder, men nu var både män och kvinnor även några yngre som saknade en tand. Tandläkarkostnad är inte något som får ta utrymme för den som lever på marginalen.

Kanske är det som är skillnaden mot förr att nu håller alla instanser ännu hårdare i sin egen penningpåse så ännu fler hamnar i kläm och inte kan ta sig vidare.

Många gånger under de här dagarna kände jag kamplusten vakna till liv igen. Den lusten har varit lite avsomnad i min pensionärstillvaro då jag inte konfronterats med orättvisorna och mött de mest utsatta, men nu flammade det upp.

Sveriges makthavare:

Vad är det för samhälle som vi för vidare till våra barn? Vad är det för människorsyn vi ger de små när de får se sina föräldrar behandlas förnedrande och ovärdigt? Hur kan vi tro att det är att spara pengar, då man sparar på barnen? Dessa barn som inte blivit rätt behandlade och fått leva så på marginalen att man ibland inte ens haft mat på bordet, de kommer att revoltera mot orättvisorna i samhället och det kommer att kosta pengar. Det finns pengar i Konungariket Sverige, de rika blir ständigt rikare och de fattiga blir fattigare. Det är dags att reagera!

Jag har önskat de hjälpsökande en god Jul och också fått önska dem Guds välsignelse.Det är den hälsningen jag också vill ge vidare till Dig som läser detta, och jag vill uppmana Dig att skänka en omtanke till de som mest behöver det.

God Jul och må Gud välsigna Dig!

 

19 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)